Recept: Citron- & dillgravad lax

Förberedelser är A och O under juletid. Vår kökschef Dick Isaksson rekommenderar här ett recept som är lätt och enkelt att förbereda innan julhelgen.

lax upplägg

Citron- och dillgravad lax, 8 portioner 
 
600 g laxfilé
2 msk salt 
1 msk strösocker 
1 tsk grovmald/stött svartpepparkorn
5-6 dillkvistar
1 st citron, endast den gula delen av skalet (zest) 
Citron och dill till garnering
 
GÖR SÅ HÄR: 
Laxfilén skall delas i två lika stora bitar.
Salt och socker blandas innan filéerna kryddas med blandningen.
Riv citronzest och fördela det tillsammans med peppar och dill mellan laxfiléerna.
Ta fram ett bakplåtspapper och en lagom stor burk/form.
Slå in laxen i bakplåtspapperet och lägg ner det i formen. Detta skall nu förvaras i kylskåpet i två dygn. Ställ gärna en tyngd ovan på paketet. Denna process kallas för gravning och under denna tid så vänder du laxpaketet två till tre gånger.

När detta är klart så skall laken hällas bort, annars kan fisken bli för salt. 
Innan servering så skär ni laxen i tunna skivor och lägger upp på ett fat och garnerar med citron och dill.
Smaklig spis! 

Hygien är viktigt vid hantering av livsmedel men extra viktigt när vi arbetar med fisk/skaldjur. Använd därför gärna plasthandskar vid förberedning. Laxfilén skall även varit fryst i 2-3 dygn för att eventuella parasiter skall försvinna.
16 nov 2017