Kräftfond

kräftor i skål

Passa på att nyttja alla naturens resurser och skapa en kräftfond som kan frysas in och plockas fram när du behöver lite extra tyngd i såser och soppor. Här nedan presenterar vår kock Björn sitt kräftfondrecept:

Kräftfond
Kräftskal
2 morötter
2 palsternackor
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
5 msk tomatpuré
10 vitpepparkorn
5 lagerblad
1 msk paprikapulver
1 tsk curry
1 tsk timjan
1 tsk dillfrö

Gör så här:
Skär rotfrukterna och löken i små bitar. Lägg allting på en plåt och rosta i ugn på 220 C tills det fått en brynt yta. Lägg allt i en stor kastrull, täck med vatten och koka upp. Sänk sedan värmen och låt det sjuda i ca 30 min. Låt det sedan svalna och ställ in i kylen över natten.
Sila fonden och koka sedan ner allt till hälften. Klart!
Frys gärna in i små portionsmängder. Perfekt att plocka fram när ni skall göra en kräftsoppa eller skaldjurssås till höstens middagar.

Buon appetito!
29 aug 2016