Nyårsrecept

Ta till vara på tiden och njut av de sista dagarna på året. Tänk tillbaka. Och framförallt blicka framåt.
Avsluta året med en härlig nyårsmiddag i goda vänners lag. Denna dessert passar utmärkt en kväll som denna eller varför inte som en uppfriskande mellanrätt vid en större middag.

Champagnesorbet

2 g gelatin (ca 1 blad)
2 dl sockerlag
3 3/4 dl champagne (1/2 butelj)
saften av 1/2 citron
saften av 1/2 apelsin
2 tsk konjak
30 g äggvita (ca 1)
Bär/exotisk frukt

Blötlägg gelatinet ca 10 minuter.
Koka upp en sockerlag.
Krama vätskan ur gelatinet och lägg i kastrull. Häll på 1/2 dl sockerlag. Värm till 40 grader under omrörning tills gelatinet lösts upp.
Blanda med resten av sockerlagen, champagne, citron- och apelsinsaft samt konjaken. Passera genom finmaskig sil och ställ kallt.
Vispa äggvitan lätt och blanda ner den i smeten.
Kör blandningen 30-45 minuter i en glassmaskin till fast konsistens eller ställ i frysen och ta ut och rör då och då.

Tag valfria bär alternativt exotiska frukter och garnera vid servering.

Låt er väl smaka!
15 dec 2014