Höstrecept - Viltgryta

Jaktsäsongen är i full gång och kvällarna blir allt mörkare. Det är äntligen tid för tända ljus, sprakande brasor och mys i goda vänners lag. Vad passar då inte bättre än att njuta av en mustig viltgryta med ett glas gott rött till det.

Viltgryta

800 g grytbitar av hjort eller rådjur (eller båda)
2 gul lök
2 morötter
5 dl rött vin
2 msk viltfond
1 tsk socker
1 näve färsk rosmarin (eller 1 1/2 msk torkad)
1 näve timjan
250 g karljohanssvamp (eller annan svamp)
Persilja
Salt och nymalen svartpeppar. 

Gör så här:

Bryn köttet i en stekpanna, flytta sedan över till en gryta.
Skala och skiva lök och morötter och häll ner i grytan. Tillsätt vin, fond, socker och kryddor och låt detta sjuda i 1 1/2-2 timmar.
Stek svampen i stekpanna och toppa sedan grytan med svamp och persilja.
Servera gärna med Gnocchi.

Till denna rätt passar Pietro di Campo Barbaresco Bugia perfekt.
Artikelnr: 78326 119 kr

Det är ett rött vin med en härlig blommig doft, med en torr robust men samtidigt silkeslen smak med väl balanserade tanniner. Vinet går att njuta här på slottet, men kan också beställas på systembolaget. 

Låt er väl smaka!

23 okt 2014