rönnbärsgele

Recept - Rönnbärsgelé

Hösten är här och naturen bjuder oss extra mycket godsaker. Det är något vi gärna tar till vara i vårt kök på slottet. Rönnbär är både nyttiga och vackra och den beska smaken går att frysa och smaksätta bort. Så ta vara på dessa fina bär och gör din egen gelé som passar utmärkt till den omtalade söndagssteken.

Recept på rönnbärsgelé:
2 kg frostbitna sköljda rönnbärsklasar
1 l vatten
9 dl strösocker per liter saft

- Lägg de frysta bären i en kastrull och häll på kallt vatten.
- Lägg på lock och koka upp på medelvärme. Låt småkoka i 5 minuter tills bären går sönder och släpper ur saften. Häll upp dem i silduk och låt saften rinna av under ett par timmar eller över natten, pressa inte.
- Mät saften och häll den i en vid kastrull. Koka upp igen och låt koka utan lock i 5 minuter.  Skumma av och rör ner sockret lite i sänder, rör tills det löst sig helt.
- Koka upp igen och skumma av, låt koka långsamt utan lock och omrörning ytterligare 5-10 minuter.
-  Skumma igen om nödvändigt. 
- Häll gelèn i rena små fina glasburkar, låt svalna och sätt på lock innan du ställer in i kylskåpet.

Lycka till och njut av naturens skafferi!

18 sep 2014