kräftsnaps

Kräftkalas

Efter en fantastisk sommar är det så dags för kräftskivan som är en given tradition hos många svenskar. Att fiska och koka kräftor på egen hand är en upplevelse i sig. Här delar vi med oss av ett härligt recept på kräftkoket och såklart något gott att dricka därtill.

3 kg kräftor
5 l vatten
3 msk socker
Ca 1,5 dl grovsalt
1 starköl eller 1 lättöl
3 fång krondill

* Spola rent kräftorna i kallt vatten och borsta eventuellt rent dem under svansen. Var noga med att kasta döda kräftor och bara koka de levande.
* Koka upp vatten, öl, socker och dillstjälkarna i ca 5 minuter.
* Lägg ner kräftorna i den kokande lagen och sjud tills de fått fin röd färg (ca 8-10 min)
* Låt sedan dra i kylen 1-2 dygn
* Vid servering, lägg upp på ett vackert fat och dekorera med krondill

Camden Pale Ale, från Storbritannien. En favorit denna sommaren, med tydlig beska som balanseras upp av aromatisk frukt som aprikoser, apelsiner och söt limpa. Den finns att köpa på Systembolaget, 17.90 kr, artikelnummer 1441. 

Roslagsbrännvin Dill & Rönnbär, från Norrtelje Brenneri är ett rent brännvin smaksatt med färsk dill och blandad med rönnbärsdestillat. Helt fantastiskt god till kräftorna. Drick den rumstempererad eller källarsval. Även denna pärla finns att köpa på Systembolaget, 292 kr, artikelnummer 86943.

Låt det väl smaka!

24 aug 2014