Sommelier på slottet

Malin Jakobsson är slottets sommelier som brinner för mat och dryck i kombination.

Namn:
Malin Jakobsson
Ålder
: 35 år
Bakgrund: Har arbetat inom restaurang från och till sedan jag var 16 år. Är från början utbildad friskvårdskonsult, men halkade tillbaka i restaurangbranschen ganska snabbt. Sedan 2002 har jag varit mest i skärgården och jobbat säsong. Först i Finnhamn och därefter på Lidö Wärdshus som restaurangchef. Jag bestämde mig sedan för att satsa på yrket och läste först en Kurs i Vinets historia på Södertörns universitet, och därefter Sommelierutbildningen på Restaurangakademien i Stockholm. 

Varifrån kommer ditt intresse för mat och dryck? Det kommer nog från mina föräldrar till att börja med. Mamma är otroligt duktig på att laga mat och har alltid gillat att testa nya saker i köket, medan pappa har haft ett stort intresse för drycken. Vi hade ofta gäster hemma och många middagar som format mig från när jag var liten. Jag verkligen älskar stora hemmamiddagar med goda vänner.

Vad är roligast med att arbeta som sommelier på Rånäs Slott? Att få använda sina kunskaper i att kombinera mat och dryck är riktigt roligt och en utmaning vilket jag gillar. Vi har fantastiska kockar och en mycket duktig kökschef som jag kan bolla idèer med vilket också är viktigt och roligt i mitt arbete. All personal på Rånäs är väldigt engagerade och nyfikna vilket också gör arbetet så mycket roligare.



Vilket vin är din favorit? Det är en riktigt svår fråga, då det finns så mycket gott att dricka. Men om jag måste välja så är jag mycket förtjust i champagne, där en av mina absoluta favoriter är Diebolt-Vallois Fleur de Passion (gärna 2002) Ska jag dricka rött vin väljer jag i dagsläget gärna något spanskt, gärna från Ribera del duero.

Om du får välja en producent, vilken väljer du då och varför? Samma här det finns ju många bra producenter, men en producent som jag ser upp till är Telmo Rodriguez, från Spanien. Han arbetar hårt med att göra vin på inhemska druvor från olika distrikt i Spanien. Han vill återskapa vinkulturer som är på väg att försvinna eller kanske redan har glömts bort. Rodriguez satsning gör också att volymerna blir ganska små, vilket för mig blir mer intressant. Han vill att vi som dricker hans vin ska få en känsla av platsen de kommer ifrån. Han har ett otroligt engagemang i det han gör och det inspirerar även andra i vinvärlden. Hans viner kommer snart att kunna avnjutas på slottet.

Tankar kring nuvarande sortiment i vinkällaren? Vårt sortiment är beroende av vad vi har på menyn eftersom vi arbetar med vinpaket till maten. Vi har haft ett stort utbud av olika viner från hela världen. Min tanke är nu att jag vill lägga mer tyngd på Italien, då vårt vackra slott är Italieninspirerat. Därför kommer vi ha mycket vin från olika delar av Italien, men också godbitar från övriga Europa och till viss del nya världen.  

Vad är ditt tips inför nyår? Till nyår handlas det champagne som aldrig förr. Alla vill unna sig en flaska eller två till nyårsfirandet. Mitt tips är dock att dricka denna fantastiska dryck före maten, innan smaklökarna är alldeles för omtumlade av allt vi stoppat i oss i matväg. Njut champagnen vid ca 8 grader.  

Exempel på bra champagne att dricka som aperitif:
Deutz Brut Classic, 349 kr på systembolaget Nr 7487.
Franck Bonville Grand Cru Sèlection, 319 kr beställningssortiment på systembolaget. Nr 7402
Louis Roederer Brut Premier NV, 379 kr beställningssortiment systembolaget. Nr 7602
Taittinger Brut Réserve, 369 kr systembolaget Nr 7422

 

12 dec 2013