Nyårsfirande 2013!

En av årets stora högtider står för dörren - nyårsfirande! Vår köksmästare har komponerat en lyxig förrätt och vår sommelier har valt ut dryck till detta. Malin rekommenderar Louis Roederer Brut Premier (nr 7602 på systembolaget). Champagnen har en ljusgul färg med en härligt aromatisk doft av citrus, äpplen och brödighet. Smaken är elegant och fyllig med en frisk syra och fruktiga citrustoner. Och i kombination med köksmästarens Citronmousse med Kalixlöjrom blir det en ren smaksensation. 

Louise Roederer är ett mycket framgångsrikt champagnehus som grundades 1776. Tsar Alexander II förälskade sig i vinet och såg till att man levererade det i genomskinliga flaskor av äkta kristall, härav namnet på husets Prestigechampagne, Cristal Brut, som rankas som ett av världens mest eftersökta vin. Världens Viners provarteam skriver:" Ytters elegant i doft och smak med klingande ren frukt, läcker syra och lång, mineraldominerad eftersmak. I klass med många prestigecuvéer." Så om du vill lyxa till det lite extra och fira in det det nya året rekommenderas Louis Roederer Cristal Brut (nr 99200 på systembolaget).



Citronmousse med Kalix löjrom
4 personer
Mousse: 
1 st Citron
3 dl Crème fraiche
2 st Gelatinblad  (á 3g)

Löjrom och hummergelé:
1 dl Hummerbuljong
Ca: ½ msk per portion Kalix löjrom
½ Gelatinblad (à 3g)

1 st Rödlök
Jungfrusallad
Dill
Champangevinäger
Salt & peppar

Dag 1. Börja med att hänga löjrommen i en sil över natten. 
Koka upp crème fraiche och riv ner skalet av citronen och lite av saften (smaka av till en behaglig citronsmak) krydda upp med salt och peppar. Blötlägg gelatinet i kallt vatten i 5 min och rör sedan ner gelatinbladen i crème fraichen. Gjut sedan i formar och ställ in i frysen över natten. När vi gjuter denna rätt så har vi silikon formar. Har du inte tillgång till silikonformar så går det bra att ta ett par fina glas i stället.
Dag 2. Koka sedan upp hummerbuljongen. Och blötlägg gelatinet i kallt vatten i 5 minuter. Ta sedan gelatinet och rör ner det i hummerfonden. Blanda sedan löjrommen med lite av den av svalnade hummerfonden till en trög flytande massa, lägg det sedan på citronmoussen i formarna, ställ sedan tillbaka det i frysen över natten. 
Dag 3. När det är dags att servera ta då fram ett par timmar i förväg och lägg på en kökshandduk i kylen på tining. Skiva rödlöken tunt och häll på några droppar champagnevinäger och låt det stå och dra i 5 minuter. Garnera sedan upp förrätten med jungfrusallad och den syrade rödlöken samt toppa med dill.

Lycka till och låt det väl smaka!

 

10 dec 2013