Månadens dryckestips

Till advent njuter vi gärna en värmande glögg med goda tillbehör. Vår sommelier Malin rekommenderar att göra glöggen på egen hand och då smaksätta med juliga kryddor så som kardemumma, kanel och pomerans. Servera glöggen tillsammans med en cheesecake gjord på pepparkaksbotten och ljuvlig ädelost. Lycka till!

Malins vitvinsglögg
12 personer

2,5 dl rörsocker
3 dl vatten
3 kanelstänger
2 ½ tsk krossad kardemumma
1 vaniljstång
Färsk ingefära (ca 40g)
2-3 bitar torkad pomerans
Finrivet skal av 1 apelsin och 1½ citron
1 l vitt vin
1 dl Calvados
1 granatäpple

1. Blanda socker och vatten i en kastrull. 
2. Skär ingefäran i bitar och lägg i kryddorna och koka upp.
3. Dela vaniljstången och skrapa ur kärnorna, använd både kärnor och stång i koket.
4. Tillsätt citronskal, apelsinskal och pomerans, låt sjuda i cirka 15 minuter.Ställ sedan essensen åt sidan för att dra i 2 timmar. Om du vill spara essensen några dagar så kan du låta kryddorna ligga kvar. Citronskal och apelsinskal bör tas upp och förvara sedan svalt.Sila bort kryddorna före servering. Värm upp essensen tillsammans med vinet, se till att det inte kokar. 
5. Tillsätt Calvados. 
6. Smaka av och tillsätt eventuellt mer vin om det är för sött, eller lite extra socker om det behöver sötas. 

Servera med granatäpplekärnor och skivad pomerans.

Mat och dryck i kombination ska vara en upplevelse där smakerna höjer varandra. Nedan presenteras en cheesecake som tillsammans med glöggen blir en ren sensation.


Cheesecake på pepparkaksbotten
10 portioner

3 gelatinblad
50 g smör
125 g pepparkakor (ca 25 st)
300 g ädelost
2 dl philadelphiaost
Färska fikon

1. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten ca 5 min.
2. Smält smöret, krossa pepparkakorna i mixer och blanda med det smälta smöret.
3. Tryck ut pepparkaksmixen i en form med löstagbar botten.
4. Mixa ädelost och philadelphiaost, tillsätt eventuellt lite crème fraiche om det blir för hårt. 
5. Ta upp gelatinet och krama ur vattnet. Smält gelatinet i en kastrull på svag värme.
6. Vispa snabbt ner i ostmixen och vispa ordentligt så det inte bildas klumpar.
7. Häll i smeten över pepparkaksbotten. Ställ i kylen ca 2 timmar. 

Garnera med färska fikon.
Låt det väl smaka!

30 okt 2013