Ulf Wisell - recept kantarellsoppa

Recept - slottets kantarellsoppa

I år bjuder naturen oss extra mycket av skogens guld. Det tar vi förstås tillvara på i vårt kök. Här bjuder Ulf på ett recept på slottets kantarellsoppa. Servera gärna en sherry till för bästa smakupplevelse. Lycka till!

Slottets kantarellsoppa med rökt sidfläsk
4 portioner

1 l gula kantereller
1 msk smör
4 st schalottenlökar
0.5 l kycklingfond
0.5 l mjölk
3 dl grädde
2 tsk konjak
2 dl rökt sidfläsk (knaper stekt)
salt
peppar

1. Rensa kantarellerna, det vill säga borsta bort eventuell grus och smuts.
2. Skala och hacka löken fint. Fräs den i smöret utan att den tar färg.
3. Lägg i de rensade kantarellerna och låt dessa fräsa tills svampen har mjuknat.
4. Lyft ur hälften av svampen och häll i resterande ingredienser. Sjud sakta i cirka 15 minuter och skumma då och då av med en hålslev.
5. Mixa soppan slät med en mixerstav. Smaka av med salt och peppar.
6. Häll upp soppan i skålar och toppa med resten av kantarellerna samt det knaper stekta sidfläsket.

Servera gärna en utsökt sherry till för bästa smakupplevelse! Vår restaurangchef Emma föreslår; Lustau Solera Reserva, Amontillado. Los Arcos. Finns att köpa på Systembolaget, artikelnr 8227.
04 sep 2012